Over ons

We willen een leefbare toekomst voor onze (klein)kinderen

We hebben een burgeriniatief opgericht omwille van die toekomst. We helpen graag onze gemeente waar we wonen om hun eigen doelen te bereiken. De C02 prestatieladder is dé tool om de gemeenten hun eigen doelen te laten bereiken. Het is nu eenmaal geen gemakkelijke opgave. Laten we dan vooral de mogelijkheden gebruiken die ons geboden worden.

logo liggend

Initiatiefnemers

IMG_6322

Bart de Jong, Teylingen

Bart de Jong uit Sassenheim is gepensioneerd en werkte jarenlang bij Rijkswaterstaat, met name op het gebied van bouwgrondstoffenvoorziening: zand, grind, klei en vervangende secundaire materialen. Ook op het gebied van water/waterkeringen. Hij is al vele jaren actief voor Fairtrade, als wereldwinkelier (nu mee gestopt) en nog steeds voor Teylingen Fairtrade.
Bart zet zich in voor CO2 reductie om 3 hoofdredenen
- ik maak me grote zorgen over de klimaatwijzigingen die ons nageslacht moeten verwachten als wij ons nu niet heel hard inzetten voor CO2 reductie.
- gemeenten hebben, zeker op dit gebied, tot taak het goede voorbeeld te geven. Daar blijkt ook steeds weer grote behoefte aan, velen zeggen: hoe moet ik dat doen, CO2 reductie?
- wij in ons toch wel rijke land hebben niet alleen de mogelijkheden, maar naar mijn gevoel ook de plicht ons hard in te zetten voor CO2 reductie. Velen elders in deze wereld hebben daarvoor veel minder mogelijkheden, terwijl daar wel vaak nu al de gevolgen van klimaatwijzigingen toeslaan, veel harder dan hier in ons land.

IMG_6318

Paul Zwetsloot, Lisse

Voorzitter Stichting Bollenstreek Duurzaam; Voorzitter Lisse Duurzaam en Energiecoach in de HLT Gemeenten.

Werken aan een duurzamere samenleving. Waarom? Het uitputten van de aarde en haar fossiele grondstoffen door ons mensen moeten we stoppen. daar zet ik me voor in. Met name het energievraagstuk in de bebouwde omgeving intrigeert me; hoe kunnen we de energie voorzieningen van de woon/leefomgeving verduurzamen? Welke middelen kunnen we inzetten om dit te bereiken? De CO2 prestatieladder is zo een middel. Hiermee wordt goed duidelijk wat de impact is van de voorgenomen investering en stuurt de CO2 prestatieladder naar de inzet van middelen met een lagere uitstoot (of zelfs uitstootvrij!)

IMG_6319

Michiel van den Hoven, Hillegom

Vader van drie en woonachting in Hillegom.

Verduurzamen doe ik voor mijzelf maar vooral voor mijn kinderen.

Als je het helemaal plat slaat is het eigenlijk heel simpel. Ik houdt mijn huis schoon, mijn auto schoon en mijn tuin verwaarloos ik niet. Omdat het anders gaat stinken, een zooitje wordt en simpelweg niet prettig is om in te verblijven. Alles wat ik doe heeft dus invloed om mijn verblijfplaats. Dat besef ik me.

Als je die gedacht nou eens opblaast.

Alles wat ik doe heeft niet direct 'zichtbare' invloed op mijn leefomgeving maar is er wel degelijk. CO2 uitstoot is overal met alle gevolgen van dien. Die discussie hoeven we niet meer te voeren lijkt me. Net zoals ik mijn huis, tuin en auto leefbaar houdt wil ik ook Hillegom, de Bollenstreek, Nederland, de aarde leefbaar houden voor mijzelf maar vooral voor mijn kinderen. Juist omdat hetgeen nu indirect lijkt voor hen straks heel direct zal aanvoelen.

Dus ik denk na over wat ik koop, wat ik doe en hoe ik dat doe. Is dat makkelijk? Niet altijd maar gaat eigenlijk best goed. Lijkt me dat makkelijk voor een gemeente? Nee, zeker niet want voor hen is het nog veel grootser en complexer. Lang leve de vooroplopers en degene die het wiel al hebben uitgevonden. Lang leve de CO2 prestatieladder die het ook een gemeente wat makkelijker kan maken.

logo liggend

Spreekt dit burgerinitiatief je aan?

Wil je dit burgerinitiatief ondersteunen? Op wat voor manier dan ook. Of heb je nog vragen hierover? Klik dan op de button hieronder.